bird
sun

Jadłospis

Intendent szkolny przyjmuje: wtorek 07.00 - 08.00, 13.30 - 14.30

                                               piątek 07.00 - 08.00, 13.30 - 14.30

Obiad dla przedszkola w godzinach 11:35 - 11:55

Obiad dla dzieci szkolnych w godzinach 12:35 - 12:55

 

 

JADŁOSPIS            

                       

Poniedziałek 10.06.2019r.

Śniadanie: zupa mleczna - makaron „ mini świderki” (200g), chleb (35g), masło (5g), szynka (50g), przekąska - jabłko - łódki (10g), herbata malinowa z miodem (200g)  (gluten, mleko, jaja, soja,seler, gorczyca)

Obiad: zupa - kapuśniak z młodej kapusty na rosole z ziemniakami i z jarzyną zabielony śmietaną 12% (200g) (seler)

racuchy z twarogiem półtłustym opruszone cukrem pudrem (200g), kompot owocowy (200g) (gluten, mleko, jajka)

Podwieczorek: jogurt owocowy „Jogobella” (150g) (mleko)

 

Wtorek 11.06.2019r.

Śniadanie: chleb (35g), masło (5g), kiełbaski „śląskie” na gorąco (100g), ketchup łagodny (5g), pomidor z zieloną cebulką (10g), przekąska - gruszka (20g), kawa „Inka” na mleku z miodem (152,5g) (gluten, mleko)

Obiad: zupa z fasolki szparagowej na rosole z kaszą manną i z jarzyną (200g) (gluten, seler)

ziemniaki z koperkiem (200g), pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym (100g), ogórek kiszony (50g), kompot (200g) (jaja)

Podwieczorek: herbatniki  „Bebe” (10g), maślanka owocowa (150g) (gluten, mleko)

 

Środa 12.06.2019r.

Śniadanie: bułka „kajzerka” z makiem (35g), masło (5g), twaróg biały półtłusty z rzodkiewką i z zieloną cebulką (15g), jajko na twardo - połówka (32g, 45,5 kcal), kakao na mleku z miodem (200g) (gluten, mleko, jaja)

Obiad: zupa z włoskiej kapusty na rosole z ziemniakami i z jarzyną zabielona śmietaną 12% (200g) (gluten, seler)

ryż biały parowany (200g), potrawka z kurczaka z warzywami (groszek, kukurydza, marchewka, seler) (100g), kompot z owoców (200g) (seler)

Podwieczorek: truskawki z jogurtem naturalnym (100g) (mleko)

 

Czwartek 13.06.2019r.

Śniadanie: chleb (35g), masło (5g), wędlina - szynka biała (10g), sałata zielona (10g),  ogórek zielony (10g), rzodkiewka (10g), bawarka (150g) (gluten, mleko, soja, orzechy, gorczyca, sezam, jaja)

Obiad: zupa gulaszowa na rosole z jarzyną (por, papryka kolorowa, marchew, seler) (200g) (gluten, jaja,seler)

makaron „kolanka” z sosem owocowym na maślance (200g), kompot (200g), (gluten, jaja, mleko)

Podwieczorek: kanapka - chleb orkiszowy (35g), masło (2,5g), pasztet drobiowy (15g), ogórek zielony (10g) (gluten,mleko)

 

Piątek 14.06.2019r.

Śniadanie:  bułka - chałka (35g), masło (5g), dżem (5g), miód (5g), przekąska - kalarepa (20g), kakao na mleku z miodem (200g) (gluten, mleko)

Obiad: zupa - bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchew, por, seler, pietruszka zielona) z kaszą manną i z jarzyną zabielana śmietaną 12% (200g) (gluten, jaja, seler)

ziemniaki z koperkiem (200g), ryba smażona - dorsz „czerniak” (100g), surówka z młodej kapusty kiszonej (marchewka, jabłko, cebula, oliwa z oliwek) (50g), herbata owocowa z miętą (200g) (ryba, mięczaki)

Podwieczorek: biszkopty bezcukrowe (20g), herbatka owocowa (200g) (gluten, jaja)

 

Poniedziałek 17.06.2019r.

Śniadanie: bułka „poznańska” (35g), masło (5g), ser żółty (15g), jajko na twardo -połówka (32 g, 45,5 kcal), przekąska - mandarynka (15g), kakao na mleku z miodem (200g) (gluten, mleko)

Obiad: zupa zacierkowa na wywarze z jarzyną (200g) (gluten, seler, jaja)

ziemniaki z koperkiem(200g), kiełbasa smażona („aleksandryjska”) (100g), mizeria (50g), kompot owocowy (200g) (mleko, soja)

Podwieczorek: mus owocowy na maślance (200g) (mleko)

 

Wtorek 18.06.2019r.

Śniadanie: chleb (35g), masło (5g), wędlina - kiełbasa szynkowa (15g), pomidor (10g), kiełki (5g), przekąska - arbuz (15g), bawarka z miodem (200g) (gluten, mleko)

Obiad: zupa - krem grochowy na rosole z grzankami własnej roboty (200g) (gluten, seler)

makaron „świderki” z serem białym odrobiną masła , cukru i cynamonu (200g) (gluten, jaja, mleko)

Podwieczorek: ciastko „Bebe” (10g), arbuz (20g) (gluten, jaja)

 

Środa 19.06.2019r.

Śniadanie: chleb (35g), masło (5g), twaróg biały półtłusty z ananasem (15g), winogrono czerwone (20g), kawa „Inka” na mleku ( 200g) (gluten, mleko)

Obiad: zupa pomidorowa na wywarze z makaronem „nitki” i z jarzynami zabielana śmietaną 12% (200g) (gluten, seler, mleko)

ziemniaki z koperkiem (200g), kotlet schabowy (100g), kalafior gotowany al dente polany odrobiną masła z bułką tartą (50g), sok z czarnej porzeczki 200g), woda mineralna (200g) (gluten, jaja)

Podwieczorek: maślanka brzoskwiniowa (150g), banan (100g) (mleko)

 

Piątek 21.06.2019r.

Śniadanie: chleb mieszany (35g), masło (5g), pasta jajeczna z zieloną cebulką (15g), przegryzka - marchewka - słupki (10g), bawarka (200g) (gluten, jaja)

Obiad: zupa - rosół z lanym ciastem i z jarzynami (200g) (gluten, jaja, seler)

placki ziemniaczane ze śmietaną 12% (200g) (mleko)

Podwieczorek: budyń śmietankowy z bakaliami (150g) (gluten, mleko, orzechy, dwutlenek siarki, orzeszki ziemne, nasiona sezamu)

Woda mineralna niegazowana wydawana jest na życzenie dzieci.

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, kurkuma, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, cynamon, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 


 

                                      

IMG 20190130 WA0000IMG 20190130 WA0001IMG 20190130 WA0002IMG 20190130 WA0003IMG 20190130 WA0004IMG 20190131 WA0002IMG 20190131 WA0001