bird
sun

Jadłospis

Intendent szkolny:

Obiad dla przedszkola w godzinach 11:35 - 11:55

Obiad dla dzieci szkolnych w godzinach 12:35 - 12:55

 

JADŁOSPIS              
   
                 

Poniedziałek. 04.02.2019r.

Śniadanie: zupa mleczna - płatki kukurydziane (200g), chleb (35g), masło (5g),  przekąska - pomarańcza - łódki (10g),

herbata owocowa (150g), cukier (5g) (1,2)

Obiad: zupa pomidorowa na wywarze z makaronem „kokardki” i z jarzyną (200g) (1,3,6)

ziemniaki (200g), jajko ugotowane na twardo w sosie koperkowo - chrzanowym (50g), marchewka „karotka” gotowana (80g), kompot z owoców (150g)

Podwieczorek: kanapka - chleb (35g), masło (5g), plasterek sera „mozzarella” (10g) , plasterek pomidora (10g), kiełki  - mix (10g) (1,2)

Wtorek 05.02.2019r.

Śniadanie: bułka mała „poznańska” (50g), masło (5g), wędlina - szynka konserwowa (15g), pomidor z cebulką (15g), sałata zielona masłowa (10g), przekąska - mango (15g) kawa zbożowa na mleku (150g) (1,2,3,5,6,7)

Obiad: zupa rosół z makaronem „nitki” i z jarzyną (200g) (1,3,6)

ziemniaki z koperkiem (150g), klopsy z łopatki wieprzowej gotowane w sosie pomidorowym (100g), surówka z kapusty pekińskiej (jabłko, marchewka, cebula, oliwa z oliwek) (80g), kompot (150g) (3)

Podwieczorek: maślanka owocowa (150g), biszkopty bezcukrowe (20g)  (1,2)

Środa 06.02.2019r.

Śniadanie: zupa mleczna - kasza manna na mleku z sokiem naturalnym 100% (150g) chleb (35g), masło (5g), herbata owocowa (150g), przekąska - chrupki kukurydziane bezglutenowe (15g) (1,2)

Obiad: zupa z kapusty białej na rosole z ziemniakami i z jarzyną(200g) (6)

kasza jęczmienna parowana (200g), gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami (100g), ogórek kiszony (50g), kompot (150g)

Podwieczorek: budyń śmietankowy z sokiem naturalnym (150g) (2)

Czwartek 07.02.2019r.

Śniadanie: chleb pszenno - żytni (35g), masło (5g), pasta z tuńczyka (jajko gotowane, cebula zielona) (15g), przekąska - gruszka (15g), bawarka (150g) (1,2,3,4,14)

Obiad: zupa -żurek śląski na rosole z boczkiem wędzonym z ziemniakami i z jarzyną (200g) (1,6)

ziemniaki z koperkiem (200g), klopsy rybne (dorsz „czerniak”) (100g), sałatka selerowa (por, orzechy włoskie, rodzynki, śmietana) (80g), kompot (150g) (4,6,8,10,11,13,14)

Podwieczorek: koktajl truskawkowy (150g), wafle kukurydziane (35g) (1,2)

Piątek 08.02.2019r. BAL KARNAWAŁOWY

Śniadanie: bułka „kajzerka” (50g), masło (5g), jajecznica ze szczypiorkiem (80g), rzodkiewka (10g), kakao na mleku (150g) (1,2,3,4)

Obiad: zupa -  bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek zielony) na rosole z kaszą manną (200g) (1,6)

makaron „świderki” z twarogiem białym półtłustym polane odrobiną masła i posypane cukrem( 200g), kompot z owoców (150g)

Podwieczorek: słodycze (10g) i mandarynki (20g) (2,3,8,10,11,13)

Poniedziałek 11.02.2019r.

Śniadanie: zupa mleczna - płatki owsiane, chleb mieszany (35g), masło (5g), przekąska - jabłko z cynamonem (10g), herbata owocowa (150g), cukier (5g) (1,2)

Obiad: zupa - rosół z lanym ciastem i z jarzynami (200g) (1,3,6)

ziemniaki (200g), jajko sadzone ze szczypiorkiem (80g), surówka - marchewka tarta z jabłkiem z odrobiną chrzanu (80g), herbata owocowa (150g) (3)

Podwieczorek: kisiel brzoskwiniowy + kleks z jogurtu naturalnego (100g) (1,2)

Wtorek 12.02.2019r.

Śniadanie: bułka „kajzerka”(50g), masło (5g), kiełbaski „śląskie” na gorąco (100g), ketchup łagodny (5g), jajko gotowane na twardo (65g), ogórek zielony (10g), kawa zbożowa na mleku (150g) (1,2,3,6,7)

Obiad: zupa - barszcz czerwony na rosole z ziemniakami i z jarzyną (200g) (6)

ziemniaki z koperkiem (200g), kotlet drobiowy (100g), marchewka „karotka” gotowana (80g), herbata owocowa (150g) (1,2,3)

Podwieczorek: herbatniki „Bebe” (20g), mus owocowy (100g) (1,2,3,10,13)

Środa 13.02.2019r.

Śniadanie: bułka mleczna (60g), masło (5g), dżem (5g), miód (5g), kakao na mleku (150g), przekąska - pomelo (15g) (1,2)

Obiad: zupa - krupnik na rosole z ziemniakami i z jarzyną (200g) (1,6)

gołąbki bez zawijania (mięso mielone z łopatki wieprzowej, kiełbasa „aleksandryjska”, kapusta biała) w sosie pomidorowym, ryż biały na sypko (200g), herbata owocowa (150g) (5)

Podwieczorek: jogurt owocowy (150g) (2)

Czwartek 14.02.2019r.

 Śniadanie: chleb ze słonecznikiem (35g), masło (5g), szynka konserwowa (15g), ketchup łagodny „Pudliszki” (5g), przekąska - melon żółty (20g), kawa zbożowa na mleku (150g) (1,2,3)

Obiad: zupa ryżowa na rosole z jarzyną (200g) (6)

ziemniaki z koperkiem (200g), pałeczki z kurczaka (pieczone bez tłuszczu) (100g), mizeria (80g), herbata owocowa (150g)

Podwieczorek: bułka „kajzerka” smażona w cieście naleśnikowym (50g) (2,8,11,13)

Piątek 15.02.2019r.

Śniadanie: chleb cebulowy (35g), masło (5g), pasta z tuńczyka (jajko ugotowane na twardo, pietruszka zielona) (15g), przekąska - kaki (15g), kawa zbożowa na mleku (150g) (1,2,3,4,14)

Obiad: zupa z fasolką szparagową na rosole z kaszą manną i z jarzyną (250g) (1,6)

ziemniaki z koperkiem (200g), ryba smażona - filet z łososia norweskiego (100g), ogórek kiszony (80g), kompot z mrożonych owoców (150g) (1,2,3,4,7,14)

Podwieczorek: placuszki z cukinii (15g) (1,3)

Woda mineralna niegazowana wydawana jest na życzenie dzieci.

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, kurkuma, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, cynamon, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.


IMG 20190130 WA0000IMG 20190130 WA0001IMG 20190130 WA0002IMG 20190130 WA0003IMG 20190130 WA0004IMG 20190131 WA0002IMG 20190131 WA0001