bird
sun

Jadłospis

Galeria SP 34Intendent szkolny:

Obiad dla przedszkola w godzinach 11:35 - 11:55

Obiad dla dzieci szkolnych w godzinach 12:35 - 12:55

 

JADŁOSPIS              
   
                                          

Poniedziałek 01.04.2019r.

Śniadanie: bułka mleczna (50g), masło (5g), dżem (5g), miód (5g), kakao na mleku (150g), jabłko - łódki z cynamonem (10g)  (1,2)

Obiad: zupa włoska na wywarze mięsno - warzywnym z kolorowym makaronem (200g) (1,2,3,6)

ziemniaki z koperkiem (200g), kotlet jajeczny (100g), mizeria (50g), kompot (150g) (1,2,3)

Podwieczorek: twaróg waniliowy gruszką (150g) (168kcal) (2)

 

Wtorek 02.04.2019r.

Śniadanie: chleb (35g), masło (5g), wędlina - schab pieczony (15g), pomidor „cherry” (10g),  kiełki lucerny (5g) kawa zbożowa „Anatol” na mleku (150g) (1,2,5,7)

Obiad: zupa porowa na rosole z kaszą manną i z warzywami (200g) (1,6)

kluski śląskie (200g), pieczeń z szynki „myszki”(100g), surówka z kapusty pekińskiej ( jabłko,marchewka, cebula, zielona pietruszka) z sosem francuskim (50g), sok porzeczkowy (150g), (1,2)

 Podwieczorek: banan (150g), maślanka owocowa (150g) (2)

 

Środa 03.04.2019 r.

Śniadanie: chleb mieszany (mąka pszenna 26%, mąka żytnia 21%, drożdże, sól, zakwas, woda) (35g), masło (5g), wędlina - szynka gotowana („senatorska”) (15g), pomidor z cebulką zieloną (10g), przekąska - melon złoty (10g), kakao na mleku (150g) (1,2,3,6,7,8,10)

Obiad: zupa z kapusty młodej na rosole z ziemniakami i z jarzyną (200g) (6)

makaron „spaghetti” z sosem „bolognese” i z warzywami (kukurydza, marchew ,cebula) (250g), kompot z owoców (150g) (1,3)

Podwieczorek: herbatniki „Bebe” (20g), mus owocowy 100% (100g) (1,2,3,10,13)

 

Czwartek 04.04.2019r.

Śniadanie: bułka „kajzerka” (50g), masło (5g), pasztet drobiowy (15g), ogórek zielony (10g), przekąska - marchewka - słupki (10g), bawarka (150g) (1,2,3,5)

Obiad: zupa- krem grochowy na rosole z jarzyną i z grzankami czosnkowymi własnej roboty (200g) (1,6)

makaron „świderki” z białym serem polany odrobiną masła z cukrem i z cynamonem (200g) (1,2,3)

Podwieczorek: ciastko drożdżowe (120g) (skład: mąka pszenna 53% , cukier, drożdże, dynia pasteryzowana, tłuszcz, pasteryzowana masa jajowa, sól, twaróg półtłusty, rodzynki, margaryna), kawa zbożowa z mlekiem (150g) (1,2,3,8,12)

 

Piątek 05.04.2019 r.

Śniadanie: chleb orkiszowy (35g), masło (5g), pasta z tuńczyka (jajko gotowane, zielona pietruszka) (15g), śliwki (20g) bawarka (150g) (1,2,3,4,14)

Obiad: zupa ryżowa na rosole z jarzynami (200g) (6)

ziemniaki z koperkiem (200g), ryba smażona - filet z miruny (100g), sałatka ogórkowa

(ogórek kiszony, marchewka, cebula, oliwa z oliwek) (50g), kompot z mrożonych owoców (150g) (1,2,3,4,14)

Podwieczorek: kanapka - chleb graham (35g), ser żółty (10g), pomidor malinowy (10g), bawarka (150g) (1,2)

 

Poniedziałek: 08.04.2019r.

Śniadanie: zupa mleczna z makaronem „mini świderki” (200g), chleb (35g) masło (5g),  przekąska - kaki (15g), herbata malinowa (150g) (1,2,3)

Obiad: zupa jarzynowa na rosole z kaszą manną i z jarzyną (200g) (1,2,6)

ziemniaki z koperkiem (200g), kiełbasa smażona („Aleksandria”) (100g), sałatka - gotowana marchewka z groszkiem (50g), kompot (150g) (5)

Podwieczorek: biszkopty bezcukrowe (20g), mleko gotowane z miodem (152,5g) (1,2,3)

 

Wtorek 09.04.2019r.

Śniadanie: chleb razowy ze słonecznikiem ( 35g), masło (5g), wędlina - schab pieczony (15g) sałata masłowa (5g), rzodkiewka (5g), kakao na mleku (150g), przekąska - mandarynka (15g)(1,2,3,5

Obiad: zupa ogórkowa z koperkiem na rosole, z ziemniakami i z jarzyną (200g) (2,6,7)

kasza jęczmienna parowana (200g), boeuf Strogonow z wieprzowiny, z warzywami (100g = 196kcal), kompot (150g) (1,2,3)

Podwieczorek: sucharki z rodzynkami (42g), kakao na mleku (150g) (1,3,11,13

 

Środa 10.04.2019r.

Śniadanie: chałka (35g), masło (5g), twaróg półtłusty z ananasem (15g), przekąska - kalarepa, kawa zbożowa (150g) (1,2,8)

Obiad: zupa kalarepkowa z ziemniakami i z jarzyną (200g) (2,6)

fasolka po bretońsku z warzywami (kiełbasa „dębowa”, boczek wędzony) (200g), kompot (150g)  (2,3,5,6,7,8,10)

Podwieczorek: marchewka tarta z jabłkiem z dodatkiem miodu (102,5g) (1)

 

Czwartek 11.04.2019r.

Śniadanie: bułka poznańska” (50g), masło (5g), kiełbaski „śląskie” na gorąco (100g), ketchup (2,5g),  pomidorki koktajlowe (20g), przekąska - kaki (10g), bawarka (150g) (1,2,3,4,6,14)

Obiad: zupa koperkowa na rosole z kaszą manną i z jarzyną (200g) (1,6)

ziemniaki z koperkiem (200g), kotlet z indyka (100g), sałatka z kapusty młodej i z buraków czerwonych (+ ogórek kiszony, por, szczypiorek, sok z cytryny, oliwa z oliwek) (50g), kompot owocowy (150g) (1,2,3)

Podwieczorek: deser mleczny (150g) (2)

 

Piątek 12.04.2019r.

Śniadanie: chleb (35g), masło (5g), jajecznica (50g), pomarańcza (20g), kakao na mleku (150g) (1,2,3)

Obiad: zupa - barszcz z botwinką na rosole z ziemniakami i z jarzyną (200g) (2,6)

ziemniaki z koperkiem (200g), klopsy rybne z dorsza „czerniaka” (100g), sałatka - kapusta  kiszona zasmażana (50g), kompot (150g) (1,2,3,4,14)

 Podwieczorek: kisiel owocowy (100g), chrupki kukurydziane bezglutenowe (10g) (2)

 

 

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, kurkuma, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, cynamon, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:

glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

IMG 20190130 WA0000IMG 20190130 WA0001IMG 20190130 WA0002IMG 20190130 WA0003IMG 20190130 WA0004IMG 20190131 WA0002IMG 20190131 WA0001